Blog Layout

Wel of niet een plantaardig dieet?

duda-wsm • okt. 30, 2019
Op Netflix kun je de documentaire Game Changers kijken. Het gaat over de voordelen van een plantaardig dieet op de prestatie van sporters. Buiten de keuze voor een plantaardig of vegan voedingspatroon om onze planeet te beschermen (die wij zeker omarmen), zien wij ook de meerwaarde voor de gezondheid. Wij zijn echter van mening dat je wel essentiële voedingsstoffen mist bij een puur plantaardig dieet. In onze oervoeding vullen we groente, fruit, noten & zaden aan met eieren, vis, schaal- en schelpdieren en beperkt vlees (liefst van dieren die veel beweging hebben gehad zoals wild en gevogelte) Zou je graag plantaardig eten dan is het goed om het menu aan te vullen met de nodige suppletie. Voor een advies gericht op jouw persoonlijke situatie kun je een afspraak maken met één van onze therapeuten.

 Denk aan de volgende voedingsstoffen die je mogelijk aan moet vullen:

- Choline: komt in alle natuurlijk vetten voor, maar verreweg het meest in dierlijke bronnen. De belangrijkste bronnen zijn eieren, lever en orgaanvlees. Ook zit het in zuivelproducten, vis, kip en rundvlees. Lagere hoeveelheden worden gevonden in noten, bonen en broccoli. Binnen oervoeding zouden wij het vooral halen uit gevogelte, vlees (met mate), vis en eieren.

- Visvetzuren zijn ondermeer gunstig voor het hart. Algenolie is een goed vegetarisch supplement.

- Een gebrek aan vis in het menu levert ook makkelijk een tekort op aan de mineralen jodium, zink en selenium. Een supplement van deze nutriënten is interessant. Meer informatie over deze drie mineralen:

o Geen vis, maar ook geen brood: in de oervoeding adviseren wij om weinig granen te eten, terwijl brood wel een belangrijke bron van jodium kan zijn, omdat aan het bakkerszout jodium wordt toegevoegd. Jodium draagt bij aan de normale werking van de schildklier en het zenuwstelsel.

o Zink ondersteunt het immuunsysteem en is goed voor het gezichtsvermogen.

o Selenium is een antioxidant, draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem en de normale werking van de schildklier. Verder draagt selenium bij aan een normale vorming en kwaliteit van het sperma.

o Groenten uit zee bevatten zowel omega 3-vetzuren als bovenstaande mineralen. Dus zeker bij een vegetarisch menu kunnen bijvoorbeeld zeekraal, waterkers en lamsoren een goede toevoeging aan het menu zijn. Probeer hiermee niet te overdrijven, dan kan de voeding met name juist weer te jodiumrijk worden.

- Vitamine B1 (thiamine) draagt bij aan de verbranding van koolhydraten, een goede werking van de hartspier en een normale psychische functie. B1 is vooral te vinden in vlees, graan- en zuivelproducten, vandaar dat het binnen een vegetarisch dieet wellicht gesuppleerd moet worden. Overigens zijn noten ook rijk aan vitamine B1. Die zijn uiteraard wel – met mate vanwege de vele calorieën – onderdeel van de oervoeding.

- Vitamine B12 (cobalamine) is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen, en heeft hierdoor belangrijke rol in de zuurstofvoorziening. Daarnaast draagt B12 bij aan een goede werking van het zenuwstelsel. B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals zuivel, vlees, vis en eieren. Een ei bevat 0,8 microgram B12. Extra aandachtspunt: bij het gebruik van maagzuurremmers wordt ook de productie van intrinsic factor in de maag geremd; intrinsic factor is nodig voor de opname van B12 in de darm.

- Vitamine D3 (calciferol) is bijna voor iedereen zinvol om te suppleren, en al helemaal voor vegetariërs. Het zit namelijk vooral in vette vis, en in mindere mate in vlees en eieren. D2 komt wel voor in plantaardige bronnen, maar deze vorm wordt slecht omgezet in actieve metabolieten.

- Taurine komt voor in vlees en vis, en werd lang gezien als een niet-essentieel aminozuur. De laatste jaren wordt echter duidelijker dat het onder bepaalde omstandigheden toch essentieel is. Taurine heeft een gunstig effect op de hartwerking, is belangrijk voor de zenuwcellen en beschermt in het oog de fotoreceptoren.

- Carnitine is belangrijk voor het transport van vetzuren naar de mitochondriën. Het zit voornamelijk in vlees, vis en zuivel. 

- IJzer draagt bij aan de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine. Dit is belangrijk voor een normaal zuurstoftransport in het lichaam, en helpt zo tegen vermoeidheid. IJzer komt in dierlijke producten voor als heemijzer, en als non-heemijzer in plantaardige producten. Heemijzer wordt beter opgenomen. Vitamine C helpt bij de opname van non-heemijzer. Het is dus verstandig om bij elke maaltijd wat vitamine C-rijke fruit of groenten te eten. Dat past gelukkig goed in een vegetarisch menu.

 

Bronnen

- [1] Derbyshire, D., Could we be overlooking a potential choline crisis in the United Kingdom?, Editiorial BMJ Nutrition, Prevention & Health, http://dx.doi.org/10.1136/bmjnph-2019-000037 
[2] https://medicalxpress.com/news/2019-08-plant-based-diets-worsening-brain-health.html 

- https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/?newsid=19839&utm_source=enews-natura-wk44&utm_medium=email&utm_campaign=eNews
door Jessica Bekker 28 mrt., 2024
De sluipende slapeloosheid
door Jessica Bekker 19 sep., 2023
Voeding, Beweging, en Meer
door Jessica Bekker 17 jul., 2023
voor een gezondere geest en lichaam
Share by: